Hajvitamin
2005.12.06. 18:17
A haj víztartalma, azaz hidratáltsága biztosítja azt, hogy a haj lágyabb, szebb legyen. A hajad hidratáltabb és egészségesebb lehet, ha étkezéskor olyan vitaminokat jutatsz a szervezetedbe, amelyek egészségesebbé és fényesebbé varázsolják a tincseidet.
|
A haj víztartalma, azaz hidratáltsága biztosítja azt, hogy a haj lágyabb, szebb legyen. A hajad hidratáltabb és egészségesebb lehet, ha étkezéskor olyan vitaminokat jutatsz a szervezetedbe, amelyek egészségesebbé és fényesebbé varázsolják a tincseidet.
Az étkezés és a haj
A legfontosabb tényező a vitaminok és ásványi sók bevitele a szervezetbe.
A- vitamin: segít zsírosabbá tenni a száraz hajat. Ez különösen télen fontos, amikor a környezeti hatások miatt szárazabbak a hajszálak. Az A-vitamin megtalálható a marha- és sertésmájban, a vajban és a spenótban.
B3-vitamin: megvédi a haj külső rétegét, és csökkenti a korpaképződést. Gyakrabban egyél mogyorót és diót, vagy tonhalat és lazacot.
B5-vitamin: kis mértékben felgyorsítja a haj növekedését. Nagyobb mennyiségben van jelen a májakban, a tojásban, a halban, a rizsben és a lencsében.
B6-vitamin: csökkenti a korpásodás folyamatát és gátolja a haj zsírosodását. Megtalálható a borjúmájban, a dióban, a friss lazacban és az avokádóban.
C-vitamin: erősíti a haj ellenálló képességét. Nagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint a kivi, a petrezselyem, valamint minden déligyümölcs és nyers zöldség.
F-vitamin: szabályozza a normális korpaképződést. Főleg a növényi olajokban található F-vitamin.
Fehérjék: nagyon fontosak a szaruanyag-képződéshez, mert ez a haj legfontosabb alkotóeleme. Ajánlott a sovány hús, hal, sajt, tojás, bab, joghurtok, friss zöldségek és a szárított gyümölcsök fogyasztása.
Lehetőleg kerüld a zsíros, túlfűszerezett ételek és a cukor, illetve keményítő fogyasztását, mert egyrészt súlyfölösleget okozhatnak, másrészt a különböző bőrtípusok számára is kedvezőtlen folyamatokat eredményezhetnek.
|
|